Στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» φιλοξενήθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «Υπερίων» Σοφία Μαροπούλου – Ζαφειράτου με σκοπό να ενημερώσει σχετικά με την απόφαση που πάρθηκε για την δημιουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ στο Ληξούρι.
«Μετά το ΚΔΗΦ θα ιδρύσουμε και την στέγη. Τα παιδιά θα ζουν εκεί. Θα υπάρχει και προσωπικό μόνιμα. Θα έχουμε και στήριξη από τον Δήμο Ληξουρίου. Η χρηματοδότηση είναι από το ΕΣΠΑ καθώς η Ευρώπη είναι αντίθετη με την ασυλοποίηση και ιδρυματοποίηση όλων αυτών των μονάδων» εξήγησε η κα Μαροπούλου χωρίς να κρύψει ότι υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα, με πιο σημαντικό το κτιριακό, καθώς η στέγη θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες υποδομές για τα παιδιά.
Η κα Μαροπούλου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να υπάρξει ένταξη των παιδιών στην κοινωνία, μέσα από δουλειές που μπορούν να κάνουν. Πιο συγκεκριμένα: «Έχουμε συζητήσει με τον Δήμαρχο, θα στείλουμε υπόμνημα και στην 6η ΥΠΕ αλλά και στο Υπουργείο Υγείας για να βγει μια προκήρυξη αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία, ώστε να μπορούν να εργαστούν και να παίρνουν ένα μικρό αντάλλαγμα». Η καλεσμένη θέλοντας να εξηγήσει λίγο καλύτερα τα παραπάνω, τόνισε ότι όταν τα παιδιά του κέντρου ασχολούνται με κάτι και προσφέρουν αισθάνονται μεγάλη χαρά.
«Η αποδοχή αυτών των παιδιών φαίνεται πλέον. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο Ληξούρι. Όμως αντιμετωπίζουμε ακόμα πρόβλημα με τις οικογένειες» ήταν τα λόγια της Προέδρου όταν ερωτήθηκε για την αποδοχή, από τον κόσμο, των παιδιών. Επίσης, θέλοντας να εξηγήσει τι συμβαίνει με τις οικογένειες των ωφελούμενων επισήμανε ότι οι γονείς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι το παιδί τους έχει κάποιο πρόβλημα και δεν το αποδέχονται ποτέ στην ζωή τους. «Ακόμα προσπαθούμε και εμείς να βοηθήσουμε τους γονείς των παιδιών να αποδεχθούν την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η κα Μαροπούλου θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν στο να γίνει το ΚΔΗΦ αυτό που είναι σήμερα, χωρίς όμως να κρύψει την πικρία της για κάποιες οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν σχετικά με την σίτιση των παιδιών και την παραμονή τους στο κέντρο, υπογραμμίζοντας ότι οι γονείς των παιδιών αρνούνται να δώσουν τα προνιακό επίδομα για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.