Ο γιατρός Γιάννης Φισφής φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», για το θέμα της υγείας στην Κεφαλονιά. Ο κος Φισφής ως εκπρόσωπος των γιατρών και ως μέλος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς περιέγραψε με το πιο γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.
«Η αντιμετώπιση της πολιτείας, στο θέμα της υγείας στην Κεφαλονιά, είναι απογοητευτική. Διαχρονικά, κάθε κυβέρνηση βάζει το λιθαράκι της για υποβάθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Φισφής, χαρακτηρίζοντας το θέμα της έλλειψης του ιατρικού αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού ζωτικής σημασίας.
Όπως τόνισε χρόνος για ξεκούραση δεν υπάρχει και οι γιατροί δεν επιλέγουν να έρθουν γιατί ξέρουν ότι δεν θα μπορούν να πάρουν ούτε άδεια ούτε ρεπό. «Ήρθε ένας παθολόγος πριν από καιρό αλλά κι αυτός υπέβαλε παραίτηση. Θα μείνουμε με έναν παθολόγο. Πρέπει να δοθούν κίνητρα» επισήμανε προσθέτοντας ότι πλέον δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι- γενικότερα, σε όλη την Ελλάδα- καθώς αποφασίζουν να φύγουν ή ήδη έχουν φύγει στο εξωτερικό.
Ο κος Φισφής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι το Νοσοκομείο δεν μπορεί να μείνει με έναν παθολόγο και πρέπει να προκηρυχτούν άμεσα θέσεις και να δοθούν κίνητρα. Στα κίνητρα ο καλεσμένος συμπεριέλαβε και την μονιμοποίηση, το οποίο αποτελεί από τα πιο σημαντικά κίνητρα.
Αναφέρθηκε στον εξοπλισμό της ΜΕΘ που έφυγε από το νοσοκομείο και έκανε την σύγκριση με την Ζάκυνθο. «Στην Ζάκυνθο θα πάνε 40 άτομα προσωπικό, με το πρόσχημα του κορωνοϊού και της λειτουργίας της ΜΕΘ» ανέφερε.
Εξέφρασε και την άποψη ότι: Αν η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί φορείς δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και δεν ζητήσουν να γίνει κάτι καλύτερο, τότε δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. «Χρειάζεται πίεση από τους φορείς και την κοινωνία. Η Κεφαλονιά είναι πολύ υποβαθμισμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, στο θέμα της υγείας» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.
Τέλος, έκανε και μια αναφορά στον κορωνοϊό, επισημαίνοντας ότι μπορεί η Κεφαλονιά να μην είχε κρούσματα αλλά οι εργαζόμενοι δούλευαν σαν να υπήρχαν κρούσματα, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Επιπρόσθετα, εξέφρασε την αναγκαιότητα να υπάρξει από τώρα προετοιμασία για ένα νέο ενδεχόμενο κύμα κορωνοϊού.